191. lecke - szabadon megtekinthető

 

CÉL: A mai leckében az úgynevezett Függő beszéddel (Indirect Speech) fogsz további ismeretséget kötni. 

A 189. leckében már elkezdtük tárgyalni a függő beszédet. A lecke célja, hogy felismerd, megérts, és mivel inkább írott nyelvre jellemző, ezért a minimum követelmény, hogy felismerd. Ezen a szinten nem gond, ha te magad még nem tudsz ilyen mondatokat alkotni, ha ennek szükségét látod, akkor jelezd nekem, és küldök neked még feladatot.

 

1. FELADAT

FÜGGŐ BESZÉD a múltban - MI IS AZ PONTOSAN

Olvasd el az ismertetőt, és értsd meg!

 

 

A mindennapi beszédben is előfordul, hogy valaki - nevezzük most Jimnek - mond neked valamit, amit egy harmadik fél nem ért, és megkérdezi: "What did he say?" Megismételheted Jim szavait, azaz idézheted, és ez a legegyszerűbb, vagy használhatod a közvetett beszédet, angolul Indirect speech-et.

 

He said ....

 

Itt viszont már trükkös az angol, mert az igeidők is változnak, és erre oda kell figyelni. De - véleményem szerint - logikus az egész, csak gyakorlás kérdése.

 

Lássuk a múltkori szöveget függő beszédben. Hogy ne kelljen visszamenned a 189. leckéhez, itt láthatod az eredeti szöveget is, függő beszédben-jelen időben.

 

He says (that) his name is John Richards and that he was born in 1987 and educated at Oxford Grammar School. He says he left school in 2005 and went to work for a car company in Rochester and then he came to live in London and got a job in a shoe shop. He says he has been there for about four years but he doesn't think he'll stay there much longer. He says he's living in Apple street at the moment but he says he may move soon. He says he wants to pass his Spanish language exam so now he's looking for a good teacher.

 

He said (that) his name was John Richards and that he was/had been born in 1987 and educated at Oxford Grammar School. He said he left/had left school in 2005 and went/had gone to work for a car company in Rochester and then he came/had come to live in London and got/had got a job in a shoe shop. He said he was/had been there for about four years but he didn't think he would stay there much longer. He said he was living in Apple street at the moment but he said he might move soon. He said he wanted to pass his Spanish language exam so now he was looking for a good teacher.

 

 

Nos, mit vettél észre?

Mivel múlt időben volt az "azt mondta", ezért minden mondjuk úgy, múlt idő lesz, és a segédigék is változnak.

2. FELADAT

A VÁLTOZÁS

 

Figyeld meg alaposan a táblázatot!

 

Láthatod a táblázatot, hogyan is változik az igeidő, ha a közvetítő ige (he said, he thought stb.) múlt időben van. Ez a nyelvtan nem nehéz, de természetesen kell gyakorolni, csak akkor fog menni. 

 

Közvetlen Közvetett (függő)
Present Continuous
I am reading. 
Past Continuous
Judy said (that) she was reading.
Present Simple
I want to drink coffee.
Past Simple
She said she wanted to drink coffee.
Present Perfect
I have eaten an apple today.
Past Perfect
She said she had eaten an apple today.
Past Perfect nem változik
Past Simple
I didn't go to work.
Past Simple vagy Past Perfect
She said she didn't go/hadn't gone to work.
Past Continuous nem változik (általában)
will future
I will call Mary.
would
She said she would call Mary.
can
I can eat two hamburgers.
could
She said she could eat two hamburgers.
must
I must call my mother.
had to
She said she had to call her mother.
should nem változik
ought to nem változik
may
I may leave this country.
might
She said she might leave this country.

 

Függő beszédben nem csak a say igét használhatjuk. Természetesen a szituációtól függően lehetnek egyéb igék is: replied (reply - válaszol), answered, told stb.

 

3. FELADAT

GYAKOROLJ!

A fenti szöveget most te tedd függő beszédbe! Ha megcsináltad írásban, érdemes addig gyakorold szóban, amíg úgy nem érzed, hogy már nem kell gondolkodnod rajta! Ez kiválóan gyakoroltatja az igeidőket is!

 

 

4. FELADAT

GYAKOROLJ!

Írd le az idézett mondatokat függő beszédben!

 

5. FELADAT

GYAKOROLJ SZÓBAN!

Az előző feladatot gyakorolhatod SZÓBAN a videó segítségével. Ha nehezen boldogulsz, menj vissza a korábbi feladatokra! Érdemes mindenféleképpen begyakorolnod, hiszen beszédkészséged és hallás utáni értésed is fejleszti.

 

 

TANÁCS: Borzasztóan egyszerű kibújni a múlt idő alól. Használd a jelen időt, így csak a személyekre kell figyelned. Ez nem azt jelenti, hogy ne gyakorold be ezt a leckét, hiszen ha nem gyakorlod, felismerni sem fogod, viszont beszédben egyszerűbb a jelen időt használni: She/He says.....