266. lecke - szabadon megtekinthető

 

1. lépés

Ismételjünk!

 

A Present Perfect sok gondot szokott okozni a tanulóknak, ezért tartom nagyon fontosnak, hogy több leckében is érintsük, begyakoroljuk.

Első fontos lépés: értsd meg a használatát!

Második lépés: Ha megértetted, akkor kezdj neki a gyakorlásnak.

Újra meg újra. Az sem baj, ha már kívülről tudod a feladatokat, annál jobb leszel. És még ez sem garancia, hogy használni fogod, ezért érdemes tudatosan figyelned, amikor olvasol egy szöveget, és esetleg le is állni, megvizsgálni, ott vajon miért azt használták.

Azután jöhet a saját magad alkotta mondatok, igazából ez az a pont, ahol a gyakorlás és a használat határa fekszik.

Sok-sok saját magad alkotta mondat, és előbb-utóbb teljesen tiszta lesz a dolog.

Most nézzük meg a 265. lecke szövegét kissé tüzetesebben, hiszen rengeteg Present Perfect mondat volt benne. Azután jöhet még pár gyakorlat, de a saját magad alkotta mondatokat rád bízom, én csak ötleteket adhatok ezzel a leckével.

Jöjjön a részletes elemzés. Miután elolvastad a mondatokat, te magad is alkoss jó párat. Láthatsz közte Simple Past mondatokat is. 

 

1. It has come from abroad. - Külföldről jött. - (múlt) Nincs a mondatban, sem a környezetében a MIKOR. Mert nem az időn van a hangsúly, hanem, hogy a levél megérkezett, és most itt van.

2. The letter has come from Hungary. - A levél Magyarországról jött. - (múlt) - hasonló az előzőhöz.

3. He's been away ten months now. - Már tíz hónapja oda van. (jelen) Amikor megmondjuk, hogy mióta zajlik egy cselekvés vagy létezés, akkor mindig egy Perfect igeidőt használunk. Ez ugye lehet folyamatos is, ha még emlékszel egy nem is oly' régi leckénkre.

4.This is the second time he has written. - Ez a második alkalom, hogy írt. (múlt) Itt sincs mikor, és ugye még írhat, tehát nem lezárult cselekvésként vesszük az egész gondolatot, mert ez még csak a második alkalom volt, hogy írt. Jöhet még egy harmadik, negyedik stb.

5. Tom and Jack were very good friends when Tom was still in London. - ezt nem lehetne Perfect igeidőbe tenni, hiszen azt is tudjuk, hogy mikor a múltban, lezárult.

6. They attended the same school for seven years. - Ugyanabba az iskolába jártak hét évig. - Már nem járnak ugyanabba az iskolába. Vigyázz, a FOR sokszor megkavarja a tanulókat. A "for" szó valamilyen időtartamra utal, ne akard mindig lefordítani, hiszen a magyarra attól függően fordítjuk, hogy melyik igeidőbe van az angol mondat. Figyeld csak meg:

a) I lived here for 6 years. - 6 évig éltem itt. (már nem itt élek)

b) I have lived here for 6 years. - 6 éve élek itt. (még mindig itt élek)

7. Jack's father lost his life in a railway accident. - Jack apja elvesztette az életét. (nagyon sokszor előfordul, hogy "hamis" időhatározó van a mondatban, azaz egy helyhatározó utal rá, hogy akkor történt, amikor valaki valahol volt. Például: I ate a banana in the kitchen. (Akkor ettem a banánt, amikor a konyhában voltam.)

2. lépés

Alakítsd át a jelen idejű mondatokat úgy, hogy present perfect legyen!

 

3. lépés

Tedd a zárójelben lévő igéket Simple Past-ba vagy Present Perfect-be!

 

4. lépés

Egészítsd ki a mondatokat a megfelelő elöljárószóval, ha szükséges! 

 

Írd meg a hozzászólásba, hogy ment ez a lecke! Ha bármi kérdésed van, bátran tedd fel, nincs buta kérdés, mindenkinek felelek, és biztos vagyok benne, hogy sok embernek segítesz ezzel!