28. angol lecke

 

Tanács: a hallás utáni értésed úgy fog fejlődni, ha minden egyes elhangzott mondatot HANGOSAN ISMÉTELSZ.

1. lépés

A SZAVAK

Tanuld meg az új szavakat, és feltétlen használd a 13. leckében részletesen leírt módszert!

 

2. lépés

Szókincs ellenőrzése

Tanuld meg az új szavakat, és feltétlen használd a 13. leckében részletesen leírt módszert!

3. lépés

A BIRTOKLÁS KIFEJEZÉSE  1. rész

 Jöjjön egy új szerkezet! Nézd végig a videót, ha kell többször, és ismételd hangosan az angol mondatokat, értsd meg a szerkezetet! Ha kérdésed van, tedd fel bátran a hozzászólás részben!

4. lépés

GYAKOROLJ - a helyes szórend

Tedd a szavakat a megfelelő sorrendbe!

5. lépés

A BIRTOKLÁS KIFEJEZÉSE  2. rész

Ha többen birtokolnak valamit, akkor van egy kis változás! Nézd meg a videót, értsd meg, és ismételd hangosan a példákat!

 

6. lépés

A BIRTOKLÁS KIFEJEZÉSE  3. rész

3. Van még egy harmadik szabály is, mégpedig a rendhagyó többesszámú főnevek esetében. Ilyenkor az 1. szabály lép érvénybe, vagyis ’s toldalék kerül a főnévhez.

the children’s cat– a gyerekek macskája

the men's books - a férfiak könyvei

the women's cars - a nők autói

MEGJEGYZÉS: És most jöjjön egy kis plusz megjegyzés, ami fontos. A birtokos jelet nagyon gyakran megtalálod, amikor valakinek az üzletéről van szó (de lehet a rendelője is, ha orvos), vagy ha valakinek a lakásáról, otthonáról van szó: at the hairdresser's - a fodrásznál. Ilyenkor az AT elöljárszószót használjuk, és nem az IN elöljárószót.

I am at the hairdresser's (shop). - Fodrásznál vagyok.

I'm at the doctor's (surgery).  Az orvos rendelőjében vagyok.

I'm at my friend's. A barátomnál vagyok.

 

7. lépés

Hallás utáni értés gyakorlása alapmondatokkal!

8. lépés

GYAKOROLJ SZÓBAN!

A cél: gondolkodás nélkül, azonnal ki tudd fejezni a kért birtokos szerkezetet. Ha elsőre tökéletesen megy, szuper, végezd el "biztos ami biztos" alapon még legalább kétszer. Semmi bizonytalanság, semmi tétovaság: ehhez többször végig kell menned a feladaton, ezért gyakorlat!

 

9. lépés

A CSALÁDFA!

10. lépés
AKTIVIZÁLJ

Az aktivizálós feladatok célja nem a fogalmazás, hanem a beszéd, így kérlek, ha eddig nem végezted el ezeket, akkor menj a TARTALOMJEGYZÉK menüpontra, és ott láthatod, mely leckéknél van AKTIVIZÁLJ gyakorlat.

Didaktikailag úgy építettem fel, hogy mire ide eljutsz, bizony beszélsz magadtól. Feltéve, ha megfogadtad a tanácsom.

Nem írni jöttél, hanem beszélni, így nem is kötelező az írásbeli megírása, azonnal mehetsz a 2. FELADAT-ra.

1. FELADAT: Írj a családodról egy fogalmazást, igyekezz csakis azokat a szavakat, szerkezeteket használni, amit eddig tanultunk. Használhatsz mást is, csak például azt vettem észre sok tanulónál, hogy korábban rosszul rögzített nyelvtannal írnak, és nagyon elkenődnek, ha sok a hiba. Ismételni sem tudom visszaküldeni, hiszen olyasmit ír, amit itt még nem tanultunk.

Ha olyan szavakra van szükséged, amit még nem tanultál, mondjuk egy foglalkozás, keresd ki bátran.

Használj HAVE GOT igét, birtokos szerkezetet, birtokos szavakat, névmásokat.

Például így fejezed ki, hogy a családban hárman vagytok: There are three of us in the family.

Például: There are four of us in the family. My mother is Irén. Her name is Irén. She's 43. She's a happy woman. She's got brown hair. She hasn't got a bike, but she's got a car. My mother's car is a Toyota. She's a doctor. She's got a cat. Her cat's name is Fifu. She's got a beautiful garden. Her garden has got flowers. She hasn't got sisters or brothers.

Látod, mennyi mindent lehet írni? Így menj végig az összes személyen.

Használj annyi mondatot, amennyit akarsz, akár tagadót is. Nem a hossz a lényeg, hanem hogy kezdd el aktivizálni az eddigi szókincsed. Használd az első szint szótárát bátran!

2. FELADAT: Ha visszakaptad a feladatot, nézd át. Ha úgy érzed, még gyakorolnod kell, bátran ismételj!
 
A szóbeli gyakorlásnál fontos, hogy NE FELOLVASD a feladatod. Ezzel sajnos nem tanulsz meg beszélni. 
 
Csak a szólistát nézd, és kezdd el mondani a mondataid. Igen, lehet, hogy csikorogni fog, ez természetes. De pont ez a lényeg. Te is halld, hogy megy, mert ahogy haladunk, így fogod érzékelni a haladást. Ha betanulod, bemagolod, az nem beszéd. Betanulás alatt azt értem, hogy annyiszor olvasod, hogy már meg is tanultad. Itt most nem ez kell. Bízz bennem, tudom, mit csinálok:)
 
Vedd elő okostelefonod, és vedd fel, ahogy a mondatokat mondod, csak a szólistádat figyeld. Nem kell visszahallgatnod, nem kell újra és újra megismételned, téged akarlak hallani, nem egy betanult bábút! 
 
Ne ostorozd magad, hogy "rossz lett, nem küldöm el". Nem lett rossz, maximum a te elvárásaid nagyobbak. Az én elvárásom magának a feladatnak a végrehajtása, hogy az 3 mondat, vagy 4 perc, teljesen mindegy.
 
A folyékonyságod leckéről leckére jobb lesz. A papagáj-módszer ebben sokat segít neked.

A fenti példa alapján én ezt a puskát használnám: mother (Irén, 43, doctor, bike, car, garden, cat, sisters, brothers)

Nagyon várom!

11. lépés
A 28. LECKE záró feladata

Mégpedig hallás utáni értés! Mondatokat kell meghallgatnod, majd lefordítanod azt, amit megértettél. 

Kattints az alábbi gombra!

 

Írd meg, hogy ment? Várom hozzászólásod, eredményeid.

Te egy tanulócsapat része vagy, és szeretném, ha a hozzászólás motiválna mindenkit.

Ha kérdésed van, tedd fel itt, így segítünk a többieknek is.

HA SZERETNÉL MÉG TÖBBET GYAKOROLNI, VAGY ÚGY ÉRZED, A SZAVAKAT IS SZERETNÉD ISMÉTELNI, GYAKOROLNI, RENDELD MEG IGAZI, NYOMTATOTT GYAKORLÓKÖNYVEM, AHOL RENGETEG GYAKORLÓ MONDATOT, FELADATOT TALÁLSZ A BIRTOKOS SZERKEZETRE, TERMÉSZETESEN MAGYARÁZATTAL EGYÜTT.

 

© copyright 2009-  Mokotoy Kft

Az összes hanganyag, leírás, feladat, amit ezen az oldalon találsz, a Netangol Kft tulajdona, másolása, áruba bocsájtása, harmadik félnek átadása bármilyen formában a Kft tulajdonosának engedélye nélkül tilos, törvény által büntethető cselekedetnek minősül.

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Hozzászólások

KÖSZÖNÖM A FELADATOD, ÜGYES

KÖSZÖNÖM A FELADATOD, ÜGYES VAGY.
A magyar nevekre és városokra gondolsz?
A magyar nevek azok magyar nevek, tehát én magyarul ejteném, de ha van angol megfelelője, és te úgy szeretnéd, azt is megteheted. A magyar városneveknek nincs angol megfelelőjük, de persze egy angol az ő szabályrendszere szerint ejtené ki. Én magyarul ejteném, de ezt te mint beszélő kell eldöntsd.
Her husband’s name Thomas. ... NAME IS THOMAS
He’s an university student in Pecs. A UNIVERSITY STUDENT
NOEMI
******
Kedves Noémi! A személynevek, város nevek kiejtésével kapcsolatban kérdezem, hogy azokat az angol mondatokban a saját magyar kiejtéssel, van az angol megfelelőjével (angolosan) kell kiejteni? Korábban már írtam fogalmazást a családomról, ezért írok most a barátnőm családjáról. Now I’ll talk about my friends. My friend’s name is Kati. She’s a Hungarian woman. She’s married. She’s got a husband. She’s 45 years old. She isn't a teacher, she’s a librarian. She’s got a beautiful cat. Her cat’s name is Miu. The cat is hers. She loves her cat. Her husband’s name Thomas. He’s a Hungarian man. He’s 47 years old. He’s a history teacher. He’s got a car. This car is a Fiat. His car is never dirty, his car is always very clean. This car is his. They’ve got a son. His name’s Peter. He has got black hair. He’s 21 years old. He’s an university student in Pecs. He has got a dog. Its name is Jerry. Jerry is sad because Peter is rarely at home. Miu and Jerry are good friends. The family loves them very much. Kati and Thomas have got a nice house. The house has got a small garden. This home is theirs.

WELL DONE! My mother's olga,

WELL DONE!
My mother's olga, her neme is Olga. MY MOTHER'S NAME IS OLGA.
My father is John, his name's John. MY FATHER IS JOHN. (nem kell a második fele már)
She was an assistent in a pharmacy of a hospital. ASSISTANT IN A HOSPITAL PHARMACY
She'got two sons. SHE HAD TWO SONS. (mivel nem él, ezért múlt időbe kell tenned)
My brodher has 3 daughters. BROTHER
Their hairs are brown. THEIR HAIR IS BROWN. - HAIR MEGSZÁMLÁLHATATLAN, NINCS TÖBBES SZÁMA. TÖBBES SZÁMBA TÉVE MÁR SZŐRÖKET JELENT, SZŐRSZÁLAT, HAJSZÁLAT
They live in Románia. ROMANIA
They love it very much. ÍGY SAJNOS NEM DERÜL KI, HOGY AZ AUTÓT VAGY A KUTYÁT:)))
My brother lives in Debrecen with his two daughters.  MY BROTHER LIVES WITH HIS TWO DAUGHTERS IN DEBRECEN.
I haven't got any car. A CAR
I used to travel by traim, by bus or by train. I TRAVEL BY TRAM, BUS OR TRAIN. USED TO AZT JELENTI, HOGY EZ A MÚLTBAN SZOKÁSOD VOLT, DE MÁR NEM ÍGY UTAZOL
I haven't got any cat or dog, but I have got a bike. A CAT OR A DOG
She lives in Budapest with her husband. SHE LIVES WITH HER HUSBAND IN BUDAPEST. (helyhatározó általában mondat végén, vagy ha hangsúlyos, mondat elején)
They hav got a son, his name is Marci. HAVE
He is 2,5 yars old. 2.5 YEARS OLD - AZ ANGOLBAN NINCS TIZEDES VESSZŐ, TIZEDES PONT VAN
NOEMI
******
My family There are five of us in my family. My mother's olga, her neme is Olga. She was 90 years old, wben she died. She was a music teacher. My father is John, his name's John. He was 73 years old, when he died. He was a doctor. I've got two siblings, a sister and a brother. Their names are Dalma and Eörs. My sister was 62 years old, when she died. She was an assistent in a pharmacy of a hospital. She'got two sons. Their names are Zoltán, and Csaba. They live in Miskolc. My brother is 65 years old. His name is Eörs. He is a pensioner. His wife died last year. My brodher has 3 daughters. Their names are Réka, Emese, Lilla. They live in Debrecen. Their hairs are brown. Réka is married, she has two sons. They live in Románia. They have two cars. My brother lives in Debrecen with his two daughters. They have a car, and a dog. They love it very much. My name is Imola. I live in Miskolc. I'm a pensioner, too. I haven't got any car. I used to travel by traim, by bus or by train. My hair is brown. I haven't got any cat or dog, but I have got a bike. I've got a daughter, her name is Zsófia. She lives in Budapest with her husband. They hav got a son, his name is Marci. He is 2,5 yars old. He has blond hair and blue eyes.

SZUPER! Eszter is fourty

SZUPER!
Eszter is fourty years old. FORTY
My son's isn't a flat, he hasn't got his wife, he hasn't got children. MY SON HASN'T GOT A FLAT, HE HASN'T GOT A WIFE AND CHILDREN.
He hasn't got his family, but he has got some money. HE HASN'T GOT A FAMILY..
NOEMI
***
My name is Susanne. I have got a husband and two children. My daughter's name is Eszter, my son's name is Tom. Eszter is fourty years old. She has got a dog. Her dog's name is Joli. My daughter has a flat. She has got a car and she has got a bike. My son's isn't a flat, he hasn't got his wife, he hasn't got children. He hasn't got his family, but he has got some money. We have got two cars. My husband's car is a Toyota, the Opel Corsa is mine.

KÖSZÖNÖM A SZORGALMAD, VÁROM

KÖSZÖNÖM A SZORGALMAD, VÁROM A HANGANYAGOD.
I'm only child. I'M AN ONLY CHILD.
I haven't got any sister or brother. ANY SISTERS OR BROTHERS
We have got two sun, but we haven't got any daughter. WE HAVE GOT TWO SONS, ... DAUGHTERS
Our children have got own family. ....HAVE GOT THEIR OWN FAMILY.
My elder son live in Szeged with his family, and the junger son, and his family live in Germany. MY ELDER SON LIVES.... AND THE YOUNGER SON LIVES IN GERMANY WITH HIS FAMILY.
We have got two daughter-in-low. DAUGHTER-IN-LAWS
 I with my husband have got four grandchildren. MY HUSBAND AND I HAVE GOT FOUR GRANDCHILDREN.
First of them is a girl. ONE OF THEM IS A GIRL.
Secons is a boy. THE SECOND IS A BOY.
The yungest is 2. THE YOUNGEST
NOEMI
*****
Kedves Noémi! A családom My name is Gyöngyi. I'm a woman, a wife, a mother and a grandmother. I'm only child. I haven't got any sister or brother. I have got a husband. We live in Budapest. We have got two sun, but we haven't got any daughter. Our children have got own family. My elder son live in Szeged with his family, and the junger son, and his family live in Germany. We have got two daughter-in-low. I like both of them very much. I with my husband have got four grandchildren. First of them is a girl. She's 11 years old. Secons is a boy. He's 9. They are students. The third is 6, he is a boy. The yungest is 2. All of them are clever. I'm proud of them.

NAGYON ÜGYES, CSAK ÍGY

NAGYON ÜGYES, CSAK ÍGY TOVÁBB!
We very love each other. WE LOVE EACH OTHER VERY MUCH. vagy WE REALLY LOVE...
My husband has a son, from his previous marrige, his name Martin, he is 15 years old. MARRIAGE .... HIS NAME IS MARTIN
From my previous marrige have got two children, my son's name's Norbi, he is 32 years old. MARRIAGE ... I HAVE GOT
My daughter's husband Dani. ....IS DANI
My son has got beautiful daughter A BEAUTIFUL DAUGHTER
Niki and Dani's very wonderful little girl will be born, Amina WILL SOON BE BORN
I'm excited to see she... TO SEE HER
NOEMI
***
My family... Hello, my name's Mariann. My husband's name's Zsolt. We very love each other. My husband has a son, from his previous marrige, his name Martin, he is 15 years old. From my previous marrige have got two children, my son's name's Norbi, he is 32 years old. He is divorced. My daughter's name's Niki, she is 29 years old. My daughter's husband Dani. They are happy together. My son has got beautiful daughter... She is my very cute granddaughter, Norina. She is 4 years old. My daughter is pregnant now :) Niki and Dani's very wonderful little girl will be born, Amina... I'm excited to see she...

SZUPER LETT! Szintia lives in

SZUPER LETT!
Szintia lives in Szeged her husband. WITH HER HUSBAND
My brother name is Nimród. MY BROTHER'S NAME IS...
NOEMI
****
Hello Noémi! My name is Martina. I’m 26 years old. I haven’t got children. I haven’t got a husband but I have got a boyfriend. His name is Áron. We live in Székesfehérvár. I have got a sister and a brother. My sister’s name is Szintia. Szintia lives in Szeged her husband. She has got a son. Her son’s name is Nolen and 2 years old. Nolen is my godson. My brother name is Nimród. He lives in Ásotthalom with his wife. Ásotthalom is a small village near Szeged.

NAGYON ÜGYES! I lives alone

NAGYON ÜGYES!
I lives alone in Balogunyom. I LIVE
My son name's Ádám. MY SON'S NAME IS ÁDÁM.
My doughter name's Enikő. MY DAUGHTER'S NAME IS...
She lives with family in Sorokpolány. WITH HER FAMILY
Ábel is nine, Lotti is one years old. ONE YEAR OLD
His dogs name are Folti and Amanda. HIS DOGS' NAME...
NOEMI
****
Hello Noémi! My name's Judit. I'm 55 years old. I lives alone in Balogunyom. I haven't got a husband. I got divorced. I've got two children. My son name's Ádám. He is 32. He lives in Szombathely. He lives with his girlfriend. He hasn't got a child. My doughter name's Enikő. She is 28. She lives with family in Sorokpolány. She has got two children. They are my grandchildren. Ábel is nine, Lotti is one years old. They are smart and kind children. Ábel has got two dogs. His dogs name are Folti and Amanda. I've got a sister. Her name's Zsanett. She lives in Vasvár. She has got a cat. I don't know her cat's name.

KÖSZÖNÖM A SZORGALMAD! He

KÖSZÖNÖM A SZORGALMAD!
He live in Győr with his wife. HE LIVES
I have got two daughter. DAUGHTERS
My first daughter's name is Barbara, she work in a ship in Duna. SHE WORKS
She isn't working, she is still studying at an university in Budapest . SHE DOESN'T WORK, SHE STILL STUDIES AT A UNIVERSITY
It's twelve year. TWELVE YEARS OLD (vagy csak twelve, de a year szó magában nem jelenti, hogy valaki hány éves)
I have got two sister. SISTERS
My first sister have got four children and two grandsons. MY OLDER SISTER HAS GOT
My second sister have got three children and one grandson. MY YOUNGER SISTER HAS GOT
NOEMI
****
I have got three children. My son's name is Bence. He is an engineer. He live in Győr with his wife.I have got two daughter. My first daughter's name is Barbara, she work in a ship in Duna. My second daughter's name is Borka. She isn't working, she is still studying at an university in Budapest . We have got a little dog. Its name is Beki. It's twelve year. I love my children. I have got two sister. My first sister have got four children and two grandsons. My second sister have got three children and one grandson. My mother lives in a little village, but unfortunately my father isn't alive.

KIVÁLÓ! He works at home

KIVÁLÓ!
He works at home bicause he’s a computer scientist. BECAUSE
NOEMI
****
Hello Noémi! I’ve got a small family. My husband’s name’s Robert. He’s an engineer and he works in a car factory. We’ve got two sons. Our sons’ names are Daniel and Marton. Daniel lives in Budapest with his girlfriend. They work in an office. Marton’s single and lives in Budapest. He works at home bicause he’s a computer scientist. I’ve got a sister, her name’s Ildiko. My sister has got three children. They live in Veszprem. I’ve got a brother, his name’s Gusztav. My brother’s single and he lives in Bakonybel.

SZUPER LETT! I haven't got

SZUPER LETT!
I haven't got son. A SON
We've got two girls and four boys, two boy twins. TWO TWIN BOYS
We haven't got any pet. PETS
Our children live in Budapest , but almost every weekend a family has lunch with us. ONE OF THE FAMILIES HAS LUNCH WITH US
NOEMI
*******
Szia Noémi ! Ime a családunk : We live in a small village near Budapest since we retired.It's the second marriage for both of us. We've got a big family. I've got two daughters, I haven't got son. My husband has got two sons and one daughter. We've got six grandchildren. The oldest is twenty-five, the youngest is ten years old. We've got two girls and four boys, two boy twins. We've got a big house with a large garden.There are many trees and beautiful flowers in the garden.We haven't got any pet. Our children live in Budapest , but almost every weekend a family has lunch with us. We talk and laugh a lot during this time. I've got one sister and my husband has got two brothers and one sister. We love our family very much. Üdvözlettel, köszönöm szépen.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.