30. lecke - szabadon megtekinthető

 

 

CÉL: Ennek a leckének a célja, hogy tudj mondatokat alkotni A Folyamatos Jelen IGEIDŐVEL, a tanult szavak használatával.

 

 

1. FELADAT

SZÓKINCSFEJLESZTÉS

Indítsd el a videót, és ismerkedj meg a lecke új szavaival. A lecke szavait le is töltheted.

Feltétlenül olvasd el őket, és a videóval együtt gyakorolj. 

 

30. lecke szavai képekben 

Kattints ide a letöltéshez

2. FELADAT

A FOLYAMATOS JELEN IGEIDŐ!

Minden nyelvben és minden ember életében – jobb esetben – 3 idő van, ugye? JELEN, MÚLT és JÖVŐ. Csak úgy tudunk kommunikálni egymással, ha nyelvünk ezeket kifejezi.

Na, itt nincs is különbség, ez az angolban is így van. Viszont az időkön belül az angolok úgynevezett igeidőket is megkülönböztetnek, mivel ők ezzel is fejeznek ki gondolatokat, nem „csak” a szavakkal vagy hangsúlyozással. A beszélt pillanatban történik valami, esetleg a beszélt pillanatban történik, de azt is meg akarod mondani, hogy mióta? Nos, ez már két különböző igeidő. A tanfolyamon lépésről lépésre fogod elsajátítani a legfontosabb igeidőket. kezdjük a jelen idővel! Nézd meg a rövid videót, és értsd meg! 

 

 

A Present Continuous - Folyamatos jelen igeidő olyan cselekvést fejez ki, ami most, a beszélt pillanatban történik. 

 

1. Szükségünk van arra, aki a cselekvést végzi. Ezt vagy egy névmással (I, you, he stb) vagy egyéb főnévvel (man, John, Mary, woman) fejezi ki.

2. Ezután kell még nekünk a „be” ige, de itt nem főigeként szerepel, ezért a jelentése nem „lenni”. Részben innen tudjuk, hogy most milyen igeidőben is vagyunk.

3. És a 3. hozzávaló egy rag: -ing Nos, rakjuk csak össze, és nézzük meg - pontosabban hallgassuk meg - például a DRINK igével.

I am drinking - I'm drinking /ájm drinkin(g)/- iszom

you are drinking - you're drinking /jór drinkin(g)/- iszol

she is drinking - she's drinking /siz drinkin(g)/- iszik

he is drinking - he's drinking /hiz drinkin(g)/- iszik

it is drinking - it's drinking /icc drinkin(g)/- iszik

we are drinking - we're drinking /wir drinkin(g)/- iszunk

you are drinking - you're drinking /jór drinkin(g)/- isztok

they are drinking - they're drinking /zher drinkin(g)/ - isznak

3. FELADAT

ISMÉTELD!

Hallgasd meg, és ismételd a drink ige alakjait!

4. FELADAT

ISMÉTELD!

Ismételd hangosan az alábbi mondatokat addig, amíg kényelmesen nem érzed vele magad. Segítségedre lesz a hanganyag.

1. He's watching television.  - Televíziót néz.

2. He's eating chicken. - Csirkét eszik.

3. He's drinking beer.

4. The cat's sleeping. - A macska alszik.

5. I'm thinking. - Gondolkodom.

6. You're working. - Dolgozol.

7. She's studying. - Tanul.

8. He's playing. - Játszik.

9. I'm having breakfast. I'm having some eggs and orange juice for breakfast. - Reggelizem. Tojást és narancslevet reggelizem.

5. FELADAT

FONTOS!

Fontos dolgokra hívom fel a figyelmed!

 

 

Megjegyzés: a think igének van egy olyan jelentése is, hogy valamiről a véleményét mondja el. Ilyenkor nem lehet PRESENT CONTINUOUS alakba tenned, hiszen a véleményed vagy van, vagy nincs, de nem egy cselekvést kifejező ige. Erről a szabályról később még fogunk tanulni. Például: I think it is 6 o'clock. - Azt hiszem, 6 óra van. She thinks you are a good man. - Az a véleménye, hogy jó ember vagy.

Megjegyzés: ha az ige -e-re végződik, akkor az -ing ragot nem közvetlenül írjuk utána, hanem az -e leesik. Például: I am writing. (write - írni)

 

Ebben a leckében még semmi mást nem kell tudnod, mint megalkotnod ezt az igeidőt. Ha alapos vagy, akkor később sem lesz vele gondod. 

Megjegyzés: a BE (lenni) igét és alakjait nem tesszük PRESENT CONTINUOUS igeidőbe. Nem helyes: I'm being here. Emlékszel még a 6. leckére, ott tanultuk először meg: I'm here. - Itt vagyok.

 

© copyright 2009-2018 Mokotoy Kft

Az összes hanganyag, leírás, feladat, videó, amit ezen az oldalon találsz, a Mokotoy Kft tulajdona, másolása, áruba bocsájtása, harmadik félnek átadása bármilyen formában a Kft tulajdonosának engedélye nélkül tilos, törvény által büntethető cselekedetnek minősül.