49. lecke ízelítő

 

CÉL: A lecke fő célja a beszédkészséged fejlesztése. Sok apró dolgot fogsz begyakorolni, ami majd felkészít a következő leckére, és ha itt jól elvégzed, akkor bizony a 2. rész annál könnyebb lesz.

 

1. LÉPÉS

SZÓKINCSFEJLESZTÉS

Első lépésként tanuld meg a lecke új szavait.

FONTOS TANÁCS!

Hallgasd, és ismételd a szavakat, addig amíg a kiejtésen már nincs figyelmed, majd alkoss mindegyikkel saját mondatokat. Nem kell feltétlen angol mondatokat alkotnod. Ahogy a legelső leckében javasoltam, kezdőként ez igen nagy figyelmet igényelne, és teljes kezdőként lehetetlen is lenne. Nem az a cél, hogy órákat tölts el ezen a ponton, hanem az, hogy rögzítsd a szavakat, ne pedig magold. Például nézzük a HELP igét. Ilyen mondatokra gondolok: Gyakran help édesanyámnak a konyhában. Mikor tudnál help nekem a kertben? Joe minden nap help valakinek. Meddig alkoss mondatot? Addig, amíg úgy nem érzed, hogy képes vagy alkalmazni. Lehet, később mégiscsak elő kell újra venni, és még kell mondatot alkotni, de hidd el, egyre könnyebb lesz!

 

help (help) – segít: I help you if you want. - Segítek, ha akarod.

buy (báj) megszerezni valamit úgy, hogy fizetünk érte – vesz, megvesz: I want to buy a lot of things. - Sok mindent akarok venni.

do the shopping (du ðö sapin) Azért vásárol, hogy élelmiszert - kenyeret, tejet stb - vegyen, vagy a napi szükségleteket – bevásárol: We always do the shopping on Sundays. – Mindig vasárnaponként vásárolunk be.

MEGJEGYZÉS: Gyakori hiba  a tanulóknál, hogy megmondják utána, mit is vesznek. I do the shopping bread. Ez a mondat hibás. "do the shopping" kifejezésnél nem az a lényeg, MIT veszünk, hanem, hogy megvesszük a szükséges ételt, háztartási dolgokat otthonra. Ha meg akarod mondani, mit veszel, akkor használd a BUY igét! A magyar BEVÁSÁROL teljesen passzol ide, mi sem mondjuk, hogy bevásároltam a kenyeret:)

 

go shopping (góú sapin) Egy vagy több boltba  megy azzal a céllal, hogy különböző dolgokat vegyen, gyakran kedvtelésből - vásárolgat, vásárolni megy (nincs rá korrekt magyar szó - helyesen vagy helytelenül, de kezdjük a szlengben a sopingol szót használni) -: When do you want to go shopping? - Mikor akarsz vásárolgatni?

credit card (kredit kárd)  – hitelkártya (pay by credit card - hitelkártyával fizet) I want to pay by credit card. Hitelkártyával akarok fizetni.

pay (péj)  (+for) pénzt ad valakinek valamiért, amit vett vagy valamiért, amit tett - fizet (valamiért): I want to pay for this book. - Fizetni akarok ezért a könyvért.

 

2. LÉPÉS

KÉRÉS, ÓHAJTÁS KIFEJEZÉSE

WANT - WOULD LIKE

Olvasd ez az alapvető tudnivalókat a WANT és a WOULD LIKE kifejezések használatával kapcsolatosan!

A példamondatokat HANGOSAN GYAKOROLD, ISMÉTELD!

 

A kérés, akarás kifejezésére elengedhetetlen tudnod a fenti két ige használatát.

Mindkettővel kérhetsz, de ha az udvariasabb megoldást szeretnéd, akkor használd a would like igét. 

A want és a would like igékkel kifejezheted, hogy valamit akarsz, tehát dolgot, tárgyat, és kifejezheted, hogy valamit szeretnél csinálni, azaz cselekvést. Figyeld meg a következő mondatokat.

 

 

I would like to buy a car. - Egy autót szeretnék venni.

I want to buy a car. - Autót akarok venni.

I would like a car. - Autót szeretnék.

I want a car. - Autót akarok.

 

Mint észrevetted, nagyon fontos, hogy ha a want/would like igék után újabb igét teszel, akkor a kettő ige közé kell még egy TO szócska.

Ez nem az a jelentés, amit korábban tanultunk, hanem olyan mint nálunk a -NI az igék végén. Autót akarok venNI. I want TO buy a car.

Mint már megszokhattad, az angol szeret rövidíteni. Így van ez a would like esetében is. A WOULD egy segédige/módosítószó, amit önmagában szintén nem használhatsz, és még később lesz szó erről az igéről a feltételes mondatok esetében.

Figyeld meg a következő mondatokat először "rendesen" kimondva, majd összevont alakkal!

Ismételd meg az összevont alakos mondatot!

 

I would like a cup of coffee. - I'd like a cup of coffee.

I would like a sandwich.- I'd like a sandwich.

I would like a book. - I'd like a book. 

I would like some money. - I'd like some money.

 

A 40. leckében tanultad a like igét. A tanulók igen gyakran összekeverik a LIKE és a WOULD LIKE ige használatát.

 

A like ige tetszést fejez ki, ami lehet szemnek, szájnak stb. Vagyis ha ízlik valami, akkor azt mondod: I like this coffee. - Ízlik ez a kávé. De azt is kifejezheted vele, hogy valami úgy általában a kedvedre van: I like coffee. -Szeretem a kávét.

 

Ha viszont kérsz, szeretnél valamit elvenni, megvenni, akkor a WOULD LIKE összetételt használd. I would like a cup of coffee. - Egy csésze kávét szeretnék.

 

Ha a like ige után cselekvés jön, akkor az utána következő ige -ing ragot kap a brit angolban. Az amerikai angolban utána to szócska jön.

 

I like playing./I like to play. - Szeretek játszani.

I like playing tennis./I like to play tennis. - Szeretek teniszezni.

 

A would like ige után - ha igét is szeretnél tenni - , az ige elé a TO szócska jön.

 

I would like to go home. - Haza szeretnék menni.

I would like to eat spaghetti. - Szeretnék spagettit enni.

 

3. LÉPÉS

TESZTELD MAGAD

 

4. LÉPÉS

BESZÉDKÉSZSÉG FEJLESZTÉSE

I'D LIKE

Nagyon fontos, hogy HANGOSAN végezd el a gyakorlatot! Érezd, hogy fejlődsz, ne hagyd abba, mert nehéz. Ha nem érzel fejlődést, pedig már tízszer végigcsináltál, akkor korábban lesz gond, azaz valamelyik korábbi lépést nem gyakoroltad elég ideig. Ha elakadtál, írj bátran, segítek!

Ne értékeld le ezt a feladatot, hiszen ez alapozza meg a beszédkésséged! Ha gondolkoznod kell a szerkesztésen, akkor az már lassítja a beszéded, ezért a későbbi beszédgyakorlatok egyre rosszabbul fognak menni! 

 

 

5. lépés

PAPAGÁJ-MÓDSZER!

A módszer tényleg csodákra képes, és ezt a régi iskolák tanárai alkalmazták is, sajnos ma már alig-alig kerül elő, pedig az ember ismétlés útján tanul mindent, a nyelvet főképp!

Ne értékeld le az egyszerűségét!

Már beszéltem erről a módszerről korábban is, de nem győzöm hangsúlyozni, ettől függ, hogy megszólalsz vagy nem, és ez nem hit kérdése!

Aki jól csinálja, annál működik. Mindenkinél!

Annak idején, amikor a filmeket is meg akartam végre érteni, ezt a módszert használtam. Minden mondatot megismételtem, és ha nem tudtam, akkor megnéztem, minden szót értek-e benne. Ha voltak új szavak, azonnal megtanultam. Elő a szótárt, mondatok alkotása, ahogy neked is tanítottam, majd újra. Az élő beszéd igen gyors, így volt, hogy hússzor is megismételtem egy mondatot. De egyre könnyebb lett, és bár az elején napokig elvoltam tíz percnyi filmmel, ez idővel csökkent, hiszen a megértéshez kellenek a szavak is. Hiába nem stresszel már a gyors beszéd, ha a szókincsed szegényes.

Ezt csak azért írtam le neked, hogy idővel eljuthatsz a filmekig is, ha szeretnéd, de egyelőre ezek az egyszerű mondatok a fontosak!

Ez a gyakorlat több lépésből áll valójában, és mivel szóbeli gyakorlatról van szó, csakis hangosan végezd!

Első lépésként csak hallgasd és ismételd, nézheted az írott szöveget is! Egészen addig végezd, amíg már nincs figyelmed a kiejtésen, és a szavakat is mind megtanultad! Csak erre a két dologra koncentrálj! Kérdésed van? Tedd fel azonnal a hozzászólás részben, vagy írj nekem emailt, imádom, ha a tanuló kérdez, hiszen ő az, aki tanulni akar!

Második lépés: Ha a szavakat is tudod, a kiejtéssen sincs figyelmed, akkor indítsd el újra a videót, de már ne nézd az írott szöveget, csak ismételd, amit hallasz! Legyen hibátlan, és "gondolkodásmentes"!

 

6. lépés

HALLÁS UTÁNI ÉRTÉSED FEJLESZTÉSE

Hallgasd meg a hanganyagot, akár többször is! Még ne nézd meg írásban, tanulj a füleddel. Próbálj meg minél többet kiérteni belőle!

 

normál szöveg

lassú szöveg

7. lépés

LÁSSUK, MIT ÉRTETTÉL ELSŐRE

Töltsd ki a tesztet, és lássuk, mit értettél elsőre! 

 

 

8. lépés

SZÖVEGFELDOLGOZÁS

Olvasd el a szöveget, és ha esetleg van benne ismeretlen szó, tanuld meg!

normál szöveg

lassú szöveg

 

I often go to do the shopping. I go to the supermarket. It's near my house. It isn't a big supermarket, but I like it.  Every day I buy some bread and some milk. In the supermarket you can buy some fruit, some vegetables, some milk, but you can’t buy any meat. Today I want to cook spaghetti, so I want to buy some tomatoes and some olive oil.

Gyakran járok bevásárolni. Szupermarketbe járok. Közel van a házamhoz. Nem nagy szupermarket, de én szeretem. Minden nap veszek kenyeret és tejet. A szupermarketben lehet kapni gyümölcsöt, zöldséget, tejet, nem kapható hús. Ma spagettit akarok főzni, ezért paradicsomot és oliva olajat akarok venni.

9. lépés

PAPAGÁJ-MÓDSZER

Indítsd el a videót, hallgasd meg a mondatot, majd ismételd. Első lépésként még nézheted az írott szöveget, de a cél, hogy addig gyakorold, amíg az írott szöveg nélkül is el tudod ismételni hallás után. Ha eddig gyakorlod, akkor egyre jobb és jobb lesz mind a beszédkészséged és a hallás utáni készséged. És ne feledd, a kulcs a szavak teljes megértése!

10. lépés

BESZÉLJ!

 

Ez a módszer felkészít téged a későbbi önálló beszédre, amikor saját gondolatokat kell elmondaonod! Első lépésként mindig könnyebb más gondolatait visszamondani, kezdd el most!

Itt az ideje, hogy elkezdj beszélni. Erre a legjobb módszer az, ha a hallott szöveget a saját szavaiddal elmondod! Ha ez még elsőre nehéz, akkor írd le a saját szavaiddal! Ez legyen a bemelegítés, de utána mindenféleképpen HANGOSAN MESÉLD EL A SZÖVEGET! 

Itt én javasolni szoktam, hogy vedd is fel a saját hangod az okostelefonod rögzítőjével, játszd le, mert egyfajta külső nézőpontot kapsz, és jobban ki tudod magad fejezni.

Mondd el újra és újra egészen addig, amíg fejlődést érzel! Bizonytalan vagy? Küldd el nekem a hanganyagot!

 

TOVÁBB GYAKOROLNÁL? RENDELD MEG IGAZI, NYOMTATOTT GYAKORLÓKÖNYVEM, KATTINTS A KÉPRE A RÉSZLETEKÉRT!

 

© copyright 2009- Mokotoy Kft

Az összes hanganyag, leírás, feladat, amit ezen az oldalon találsz, a Mokotoy Kft tulajdona, másolása, áruba bocsájtása, harmadik félnek átadása bármilyen formában a Kft engedélye nélkül tilos, törvény által büntethető cselekedetnek minősül.

 

ÍRD MEG NEKEM, HOGY MENT A MAI LECKE! MENNYI IDŐ KELLETT, HISZEN ITT SOK BESZÉDGYAKORLAT VOLT? ELVÉGZED ŐKET? MEDDIG CSINÁLOD? NAGYON KÍVÁNCSI VAGYOK A VÉLEMÉNYEDRE, HALADÁSODRA, NEM UTOLSÓSORBAN A TÖBBIEKNEK IS NAGY SEGÍTSÉG EZ!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Hozzászólások

SZUPER!

SZUPER! HAJRÁ!
NOEMI
****
Kedves Noémi! Nem lettek ugyan a tesztek 100%-osak, de meglátásom szerint a papagáj-módszert kell jobban elsajátítanom.

NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY ILYEN JÓL

NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY ILYEN JÓL MENT!
NOEMI
********
Kedves Noémi! Nagyon tetszik a módszer. Különösen érdekes hogy a 3-ik meghallgatás után, azt hittem a lassú módot indítottam. Tökéletesen értettem! (Még a spagetti főzést is. Na, azt nehezen !

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről