72. lecke - szabadon megtekinthető

CÉL: A lecke célja, hogy hallás utáni értésed és beszédkészséged is fejlessze. Kérlek, tartsd be a lépéseket és utasításokat, mert csak így lesz jó az eredmény. Ha végére értél a leckének, ellenőrizd, elérted-e a célt.

Bármikor úgy érzed, hogy semmit nem fejlődik a beszédértésed, vagy igen lassan, kérj segítséget, írj nekem, jelentkezz konzultációra. Már az első szinten fejlődést kell mutatnod, ne halogasd tovább a segítség kérését, ha a beszéd és a beszéd értése is fontos számodra!

 

 

 

1. lépés

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉSED FEJLESZTJÜK!

Jön egy újabb rövid szöveg. Csak hallgass! Semmi mást ne csinálj. Hallgasd meg háromszor egymás után. Érdemes mindkét sebességgel meghallgatnod.

 

lassú szöveg:  

 

normál szöveg:  

 

2. lépés

LÁSSUK, MIT ÉRTETTÉL MEG ELSŐRE!

Töltsd ki ezt a szövegértést ellenőrző tesztet. 

 

3. lépés

SZÖVEGFELDOLGOZÁS

 

Hallgasd meg újra és újra a szöveget. Mondd te is együtt a beszélővel addig, amíg folyékonyan nem megy!

 

lassú szöveg:  

 

normál szöveg:  

 

I had lots of work in the office yesterday. I arrived at 8.45 and opened the windows and cleaned my table. I didn’t wash the floor. I made coffee for Mr Taylor and took it into his office. Mr Taylor is my boss. He drank it and told me to call Mr White and Mr Black. They're two businessmen. I'm sorry, I didn’t call them, I forgot.

 

Sok munkám volt az irodában tegnap. 8.45-kor érkeztem és kinyitottam az ablakokat, és letakarítottam az asztalom. Nem mostam fel a padlót. Kávét készítettem Mr Taylornak, és bevittem az irodájába. Mr Taylor a főnökom. Megitta, és azt mondta nekem, hogy hívjam fel Mr White-ot és Mr Blacket. Ők két üzletember. Sajnálom, nem hívtam fel őket, elfelejtettem.

 

4. lépés

LÁSSUK, MIT ÉRTETTÉL A SZÖVEG FELDOLGOZÁSA UTÁN!

Végezd ez újra tesztet. Írd meg a hozzászólásban, milyen változás történt.

5. lépés

Beszédkészség fejlesztése

Meséld el a történetet magadnak hangosan! Fel is mondhatod okostelefonodra, és elküldheted nekem.

Segítség, hogyan fogj hozzá:

A történetek elmesélése azért jó beszédkészség fejlesztő tanfolyam, mert adott a szókincs, a mondatszerkesztés, és nem azon kell agyalni, mit is mondj, hiszen ezen a szinten még nem elvárt, hogy csak úgy beszélj valamiről.

1) Én azt szoktam javasolni magántanulóimnak, olvassák el hangosan a szöveget. Akár többször. Így nem lesz figyelem a kiejtésen, és még mindig találhatunk benne olyan szót, ami "kipottyant".

2) Ezután kiírjuk, milyen kulcsszavakra van szükség, mert nem az a feladatod, hogy memorizáld az adatokat. Te milyen kulcsszavakat írnál?

Máris kezdheted a mesélést. Újra és újra, amíg folyékony nem lesz. A nyelvtani pontosság kevésbé fontos, mint a folyékonyság. De ha megakadsz valamin, hogy vajon jól mondtad-e, állj meg, és nézd meg nyugodtan a szöveget!

Ez sem feltétlen pár perces gyakorlat, légy türelmes.

NA? KI CSINÁLTA MEG, ÉS MILYEN LETT!

6. lépés

Egy munkanapod (múlt időt használj)

Írj egy saját kis történetet egy munkanapodról (ha már nem dolgozol,akkor értelemszerűen egy napod, amiben sok cselekvés volt, hogy minél több igét tudj múlt időben gyakorolni).

Mit csináltál, mit nem csináltál stb. Írd meg a hozzászólás részbe, de ha nagyon félénk vagy, küldd el emailben, szívesen átnézem! Ne félj hibázni se, teljesen természetes!

Ha visszakaptad a fogalmazásod, akkor kérlek, meséld el ezt is magadnak (nekem fel is mondhatod) hangosan, hogy fejlődjön a beszédkészséged.

Ha nagyon bizonytalan vagy, hogyan is kell ezeket a beszédgyakorlatokat végezni, kell a visszajelzés, akkor jelentkezz be KONZULTÁCIÓRA, és végigvesszük az egész leckét!

RENDELD MEG IGAZI, NYOMTATOTT GYAKORLÓKÖNYVEM, KATTINTS A KÉPRE A RÉSZLETEKÉRT!

Szívesen veszem azt is hozzászólásodba, hogyan ment neked a lecke, és hogy tetszett. Mi az ami jobban ment, mi az, ami kevésbé.

71. lecke 4. lépésének írott mondatai

1. Did you clean your car yesterday? - Kitakarítottad az autód tegnap?

2. Did you go to Spain last summer? - Elmentél Spanyolországba tavaly nyáron?

3. Did you write a lot of emails yesterday? - Sok emailt írtál tegnap?

4.  Did you go to the bank last week? - Elmentél a bankba a múlt héten?

5. Did you drink water yesterday? - Ittál vizet tegnap?

6.  Did you wash the floor last weekend? - Felmostad a padlót a múlt hétvégén?

7.  Did you buy a new coat last week? - Vettél új kabátot a múlt héten?

8.  Did you cook dinner yesterday? - Főztél vacsorát tegnap?

9.  Did you listen to the radio yesterday? - Hallgattál tegnap rádiót?

10. Did you have breakfast this morning? - Reggeliztél ma reggel?

 

© copyright 2009_ Mokotoy Kft

Az összes hanganyag, leírás, feladat, amit ezen az oldalon találsz, a Mokotoy Kft tulajdona, másolása, áruba bocsájtása, harmadik félnek átadása bármilyen formában a Kft engedélye nélkül tilos, törvény által büntethető cselekedetnek minősül.