TANULÓI SIKEREK

Próbatanfolyamom és Teljes tanfolyamom tanulói naponta küldenek nekem sikereket, vagy "csak" azt közlik, mennyire élvezik a tanulást.

Ez számomra nagy öröm, hiszen a célom, hogy nagyobb barátságba kerülj az angol nyelvvel, nagyobb önbizalmad legyen, lásd, hogy igenis meg tudsz tanulni angolul, és hogy alkalmazd, amit nálam tanulsz: értsd és beszéld az angolt!

Várlak szeretettel és sok segítséggel: Gyuris Noémi, szerkesztő tanár

 

 

 

"Kezdem érteni a nyelvtant.Főleg most,hogy a gyakorlókönyveket megvettem.Nagyon jó,nem tudom letenni:-) " Krisztina 2019. augusztus 19.

"Kedves Noémi! Nagyon örülök, hogy a 4. lépésben közölt prepoziciós feladatokhoz végre felnőttem. Határtalan a boldogságom. A feladatok didaktikája számomra csodálatos, mely a Te komoly szakmaiságodat hűen tükrözi vissza. Mindezek után úgy érzem , hogy a hosszú és fáradságos munkám gyümölcse a beérési kezdetét ezzel elérte. Persze azt tudom, hogy ez még csak egy biztaató kezdet, de bízok abban, hogy ezek után már a kitartó szorgalmammal a kitűzött célt elérem. Szívélyes üdvözlettel: Ferenc" 2019. augusztus 18. (241. lecke)

"Nagyon tetszenek a feladatok a kedvenceim a hang és videós leckék sokkal fogékonyabb vagyok igy a tanulásra :)" Ildikó - 2019. augusztus 18.

"Megláttam mit nem gyakoroltam be pontosan ezelőtt. Most több időt fordítok rá. A szövegértés és a mondat alkotás is jobban megy. Eddig csak azt hallottam, hogy tanulj meg kész mondatokat. Az nem sikerült, mert mindent érteni szeretnék és gondolkodom. Köszönöm hogy ilyen profi anyagot raktál össze. Élvezettel töltöm el a másfél órát,. Magabiztosabb vagyok, még a férjemnek is meg tudom győzni ha valamivel nem ért egyet ((nincs vizsgája, a neten tanulta és az életben volt alkalma használni.) Köszönöm Noémi" 2019.augusztus 17.

"Kedves Noémi! A tanácsodra ismételtem az eddigi leckékből (a 7.lecke után),javítottam az elhibázott,elkapkodott fordításaimat.Nekem nagyon jó érzés,ahogy haladok.Már több mondatot értek,mint ezelőtt..Egy bosszant.Hogy az angolok elharapják a szavak végét,és a kiejtésnél fülelhetek rendesen.Viszont az nagyon jó,hogy először lassan,majd utána normál tempóban is hallható a mondat. A videóleckékből is gyakoroltam néhányat.Nagyon hasznos volt számomra. Köszönöm,hogy nyomon kíséred a tanulásomat és maximálisan segítesz! Üdv.Gabi" 2019. augusztus 15.

"Kedves Noémi! Nagyon tetszik ez a módszer, nagyon jónak tartom. Rettentő hasznosak a videók, ahol a kiejtést lehet gyakorolni és halljuk élőben. Nagyon jók a feladatok ,minden szuper. Régebben már kezdtem tanulni angolt, de azzal a módszerrel nem tudtam megszólalni. Ezzel már igen, mert nagyon gyakorlatias és beszélni tanít." Gardi Vera - 2019. augusztus 12.

"Egyre nehezebb lesz, ahogy haladok de mégis a videók által gyakorlok és nagyon jól össze van állítva, így meglepődök magamon is , hogy sikerül megérteni meg jegyezni !" 2019. augusztus 9.

"Nagyon sokat tanulok, nagyon élvezem, kezdem elhinni, hogy nem lehetetlen megtanulnom angolul." Ildikó 2019. augusztus 8.

 

"Úgy érzem a hallás utáni értés nagyon sokat fejlődött. Sosem hittem hogy megértek akár egyetlen mondatot. De igazad van Noémi! Csak a gyakorlás kell ehhez is!!! Nagyon jó érzés! Köszönöm!!!!" Veszprémi Edit 2019. augusztus 7.

 

"Kedves Noémi Végre élvezem az angol tanulást. Bár tanultam anno és azóta többször is elkeztem, de mivel nem volt sikerélményem gyorsan bele is untam. Most 46évesen" Hajnalka, 2019. augusztus 3.

"A Te tanfolyamod mellett az döntött, hogy elhatároztam, hogy a tettek mezejére lépek és fejlesztem jelenlegi nyelvtudásomat, ami sokkal inkább passzív mint aktív. Nem akartam tanárhoz járni, mert munkahelyi időbeosztásom nem teszi lehetővé, hogy előre időpontokhoz kössem magam. Ezért gondoltam megpróbálom a tanulás ezen fajtáját." Krisztina - 2019. július 29.

"Kedves Noémi! Olyan jól fel van építve és elmagyarázva minden,hogy most először érzem azt,hogy meg fogok tanulni angol nyelven beszélni azon a szinten,amelyen szeretnék. Köszönöm." Zoltán 2019. július 24.

"Nagyon érdekesek a feladatok, szórakoztatóak. Alíg várom, hogy leülhessek tanulni!" 2019. július 23.

"Kedves Noémi! Teljesen a nulláról kezdtem az angol tanulását. A leckék érthetőek és nagyon jól tanulhatóak! Igazából nagyon tetszik, hogy bármikor "elővehetem", visszanézhetem, s akkor s annyiszor ismételhetem ahányszor csak szeretném. Gratulálok Neked a munkádhoz, nagyon féltem a nyelvtanulástól, de meggyőztél, hogy igenis meg tudom tanulni, minden csak rajtam, a szorgalmamon múlik. Köszönöm szépen! Remek lehetőséget adsz minden angol nyelvet tanulónak!" Ida 2019. július 19.

"Kedves Noémi! Eddig csoportos oktatáson próbáltam elsajátítani az angol nyelv rejtelmeit, mely tulajdonképpen nyelvvizsgára való felkészítést jelent. Az én célom nem a nyelvvizsga megszerzése, hanem a folyékony kommunikáció elérése a mindennapokban. A próbaleckék arról győztek meg, hogy ezzel a módszerrel a saját időbeosztásommal, a saját tempómmal tudok haladni. Ha valamelyik témához több idő kell nekem, akkor addig nem kell tovább mennem, amíg rutinná nem válik. A csoportos tanfolyamon tanterv szerint haladtunk. Nem volt lehetőség egy-egy résszel többet foglalkozni. Ráadásul a témakörök sem voltak a mindennapi élethez köthetőek. Az online tanulással a napjaim holtidejét ( pl. munkába menet a vonaton) hasznosan ki tudom tölteni úgy, hogy más teendőim mellől nem veszem az időt. Üdvözlettel, Erika" 2019. július 17.

Tetszik, hogy a feladat követhető, úgy érzem mintha tudnék angolul, pedig ez nagyon messze van a valóságtól, de úgy van felépítve, hogy elhiszem hogy meg tudom tanulni. Köszönöm." 2019. július 16.

"Nagyon kerek az egész. Profi." 2019. július 14.

"Sokat javult a szószerkezet és a szövegértés. Bátrabban merek megszólalni.

Köszönöm " Lajos - 2019. július 10.

"Azért választottam a te tanfolyamodat mert, kipróbáltam többet is, de nekem nem voltak elég meggyőzőek.Nem voltak elég hallás és beszéd központuak, vagy csak le voltak irva, de a kifejezést nem hallottam. Nem voltak gyakorlo leckék, nem  volt elég ösztőnző. A tiéd valahogy magával ragadott, inspirált, hogy minden nap gyakoroljam. Így hát ezért választottam. Köszönöm a segitségedet.  Éva" Éva 2019. július 10.

"Nos, évek óta tervezem, hogy angolul tanuljak. Két éve bukkantam rá a Duolingora, nagy örömmel el is kezdtem a tanulást, de egy idő után elakadtam, mert nem fogadta el a kiejtésemet, így ki kellett kapcsolnom a mikrofont, így viszont már nem láttam értelmét a további "tanulásnak". Tavaly másik két lehetőséggel próbálkoztam, ám egy idő után azokat sem tudtam követni. Néhány hete a Facebookon találkoztam a Noémi tanfolyammal, belenéztem és nagyon megtetszett. Tetszenek az apró "lépések", a gyakorlatok, feladatok változatossága, az önállóság lehetősége, az hogy szinte mindig jelen vagy: vezetsz, biztatsz, ellenőrzöl. Rendkívül ügyesen építetted fel ezt az egész rendszert! Öröm Veled a tanulás!

Egy kicsit már biztosabb vagyok magamban a szövegértést illetően. A kiejtésem is fejlődött. Köszönöm, hogy itt lehetek." Polgárné Dornai Klára, 2019. június 30.

"Idáig minden jó, még csodálkozom is, hogy megy ilyen könnyen, hisz soha nem tanultam angolul." V.I. - 2019. június 30.

"Nagyon tetszik ez a rész. Ezekkel a mondatokkal már könnyebben tudok beszéd - közeli mondatokat alkoti. Már nem is érzem magamat elveszettnek. A minap egy angol társaság kért meg, hogy készítsek róluk egy fotót a telefonjukkal. Óriási öröm volt, hogy értettem amit mondtak és én is modhattam 2-3 mondatot,amit simán megértettem. " Merczel Zsuzsanna 2019. június 29.

"Elmúlt az idegességem, ha idegen nyelven szólnak hozzám." Gabriella 2019. június 28.

"Szia Noémi, azért írok, hogy meséljek egy újabb lépcsőfokról az életemben az angol terén, ami most a nyelvvizsga lenne. Előző levelemben említettem, hogy elkezdtem nyelviskolába járni, ahol vizsgakurzuson és beszédórákon vettem részt, az utóbbit anyanyelvi tanár tartotta. Először nagyon izgultam a beszédórák miatt. Azt hiszem azok a gondolatok jártak a fejemben, amik egy átlag tanulónak eszébe juthatnak:

'mi lesz ha nem értem mit mond vagy ő nem érti én mit mondok' 'mi lesz ha hülyeséget mondok' 'mit fognak szólni a többiek' stb. De aztán rájöttem, hogy fölöslegesen aggódok, nem lesz semmi baj. És nem is lett, hiszen nagyon jó alapokkal rendelkeztem, amit neked és a csapatodnak köszönhetek. Körülbelül két hónapig jártam ebbe a nyelviskolába, aminek imádtam minden percét, főleg a beszédórákat. Napról napra éreztem, ahogy fejlődöm, egyre jobban megértettem, amit nekem mondtak és én is egyre választékosabban tudtam kifejezni magam írásban és szóban egyaránt. Az órák mindig nagyon jó hangulatban teltek. Ez egy újabb löketet adott nekem, így elhatároztam, hogy megmérettetem magam úgymond hivatalosan is. Beiratkoztam az ECL áprilisi B2-es komplex nyelvvizsgájára.  Pár napja kaptam meg az eredményeket, elsőre sikerült.Természetesen izgultam a vizsga előtt, de így utólag visszagondolva egyáltalán nem volt nehéz. Leszámítva a beszédértést, a technika sajnos nem volt az igazi, rossz volt a hangosítás, de ez sem jelentett nagy gondot mert a 92%-os beszédkészség rész kipótolta az itt elvesztett pontokat. Az olvasásértés és az íráskészség rész is jól sikerült (80% és 67%) még úgy is, hogy a nagy izgalomban elfelejtettem lezárást írni és elköszönni a baráti levél végén. (Azt hiszem valahogy félúton elfelejtettem mi is volt a feladat: Összességében meg vagyok elégedve az eredménnyel. 

Az eredeti tervem az volt, hogy egy éven belül eljutok nulláról B2 szintre, és ezt sikerült is elérnem 9 hónap alatt. Ebben a te módszered rengeteget segített. Megmutattad, hogyan érdemes nyelvet tanulni. Neked köszönhetően sikerült megtalálnom azt a módszert ami nálam is beválik, amivel könnyen és gyorsan tudok nyelvet tanulni és felváltani az iskolában német órán tanult, számomra hatástalan módszereket. Ha egyszer úgy döntök, hogy újrakezdem a német nyelvtanulást már tudni fogom, hogyan álljak neki. Egy évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, hogy megnézzek egy filmet, elolvassak egy könyvet vagy beszéljek valakivel angolul, de már egyáltalán nem az. A következő tervem egy szakmai közép vagy egy általános felsőfokú nyelvvizsga (még nem döntöttem el melyik lenne jobb), ami kelleni fog majd a diplomámhoz, de alapvetően nem papírok gyűjtése a célom. Eredetileg az angol nyelv szeretete miatt kezdtem el tanulni és a jövőben is emiatt fogom folytatni. Nélkületek nem sikerült volna, köszönök mindent: Barbi"

"Az egész tanfolyam felépítése tetszik, hogy apró lépésekben haladsz, így nem maradhat ki semmi kezdőknek, illetve haladóbbaknak is jó gyakorlás. Szuper, hogy mindenféle készséget gyakoroltatsz, illetve külön tetszett, amikor "trükkösek" voltak a kérdések. Köszönöm a visszajelzéseid, nagyon tetszett. Még az jutott eszembe, hogy gyerekeknek is sokkal szórakoztatóbb és hasznosabb lenne ezzel tanulni, mint ülni az unalmas angol órákon." Tóth Eszter 2019. június 27.

"Ebben a hónapban volt szerencsém az angol tudásomat kipróbálni "éles" helyzetben is. Elutaztunk az USA-ba és mindent magamnak, illetve magunknak kellett intézni. A legelső kényesebb helyzet rögtön a vámellenőrzés volt. Szerencsére minden szituációban sikerült megfelelően kommunikálnunk. Észrevettem, hogy voltak olyan helyzetek, amikor kerestem a szavakat, hogy mit is szeretnék mondani, de olyan is előfordult, hogy gondolkodás nélkül ki tudtam fejezni, mit szeretnék mondani. Gondolkoztam, ez vajon mitől lehet. Rájöttem, hogy azok a mondatok mentek a legjobban, amiket a tanfolyam során a szituációkban már begyakoroltam. Szerintem nagyon hasznos a tanfolyamod és az állandó gyakorlás valóban meghozza a sikerélményeket. Erre az évre a célkitűzésem, hogy végig érjek a tanfolyamon. Remélem sikerülni fog. Köszönöm szépen a munkádat, munkátokat." Ézsi Klára

"Kedves Noémi! Nagyon szívesen tanulok az online anyagaidból is,de nekem a könyved jön be igazán. Lassan haladok, naponta két feladatot oldok meg.Már nem akarok nyelvvizsgázni és angol nyelvterületen dolgozni,kedvtelésből foglalkozom az angollal. Szerintem az idősebb korosztály így van ezzel,van akinek a keresztrejtvény való az észkerék olajozására,van,akinek a nyelv.Nem nyugszom bele, hogy mindig újrakezdő legyek,ha ebből a könyvből mindent precízen megtanultam, végigveszem a 2. kötetet is, gondolom, mire megjön,az 1.kötet anyagát tudni fogom.Köszönöm: Kanyó Zsuzsa" 2019. június 24.

"Mindent neked köszönhetek. Sok helyre befizettem, sokat vásároltam, (minek?), de a Te tanfolyamoddal haladok a legjobban. Világos, érthető, mindenre kapok választ, de ha elsiklok egy felett, kérdezhetek tőled. Kérdezted mindenkitől a 2. zárón, miben fejlődtünk  Nagyon sok minden itt lett világos, én mindenben, nemcsak a szöveg értésben. Üdv, Maca" 2019. június 27.

"Végre egy tanárnő akinek tanulható és érthető a tananyaga.Sokat segit nekem a megértésben." 2019. június 25.

"Kedves Noémi! Két és fél hete tanulom intenzíven az angolt a Te iránymutatásaid és anyagod alapján. Ez nagyon kevés idő!!! Meghallgattam Theresa May brit miniszterelnök beszédét az angliai iskolareform elképzeléseiről. Tudom, nehéz elhinni, de mindenre esküszöm, ami szent, a szöveg 85%-át végig megértettem, a 15%át meg a fantáziámmal kiegészítettem. Ilyen élményben még nem volt részem. Megpróbáltam magam teljesen relaxálni és nem lefordítani magyarra, és ment. Ezért döntöttem a folytatásról. Az eddigieket köszönöm, várom a folytatást,     üdvözlettel:    dr.Széki János" 2019. június 24.

"Mindig arra vágytam hogy értsem az angolt,több web oldalt kipróltam már.De valójában ez jött még be igazán.Mivel a többi oldal a bemutatkokozással kezdi" 2019. június 22.

"Ma megkaptam Tőled a hozzáférést a tanfolyam teljes anyagához. Köszönöm a bizalmadat, - hiszen még csak 1/3-át fizettem meg a tanfolyam díjának. Belenéztem egy kicsit és rácsodálkoztam, hogy milyen komolyan felépített rendszerrel igyekszel segíteni a tanulóidnak! Bámulatos! Már érzem, tudom, hogy jó helyen járok." Polgárné Dornai Klára 2019. június 21.

"Azért a te tanfolyamod választottam, mert tetszik a sok hallgatni való, mert a beszédet és beszéd értést teszed a fő helyre. Főiskolásként kezdtem angolt tanulni szakkör jellegűen, 1 évig. Aztán sokat próbálkoztam egyedül, majd nyelviskolába is jártam 2 évig. Igyekszem kicsit olvasni is. Nagyon tetszenek a magyarázatok a kiejtéshez, a nyelvtanhoz, amikben sok újdonságot is találtam annak ellenére, hogy a kezdő szinten már túl vagyok. Szóval tetszenek a leckék, s bár nem tudok gyorsan haladni, azért folyamatosan próbálom végezni. Nem fogok gyorsan a végére jutni, de gyakorolom a kiejtést, ami - azt hiszem - ad majd egy kis önbizalmat, hogy merjem használni is az angolt." Huiber Gabriella 2019. június 20.

"Kezd emelkedni egy-egy lecke után a jó kedv szintem." Benyuska László 2019. június 19.

"Még soha nem tanultam angolul. Mindig vágytam rá, hogy értsem és meg is tudjak szólalni. Boldog vagyok, mert már van amit megértek. Nekem nagy örömet okoz ez a tanulás." C.CS - 2019.  június 2.

"Lassan, de biztosan lépkedek." Vári Ildikó 2019. május 30.

"Kedves Noémi! Csak jókat tudok mondani a feladatokról, változatosak és mint kezdőnek nekem valóak. Az időmtől függően bármikor gyakorolhatom, visszahallgathatom. A sikerhez apró sikerélményeken keresztül vezet az út és ezek a feladatok ezt biztosítják számomra. Üdvözlettel: Lipóczki Géza" 2019. május 29.

„Sziasztok! Kisné Éva vagyok, 61 éves. Kb.egy éve tanulom az angolt. Nagyon szeretem, mert rövidek a feladatok és azért is, mert a beszéd és a szövegértést fejleszti, ami a gyenge pontom. A szavak nagy részével már találkoztam, de nagyon keveset használtam. Jó gyakorlást mindenkinek! Kedves Noémi nagyon köszönöm a szuper angol leckéidet! Szabadidőm nagy részében gyakorlok, mindig szívesen teszem!!!!!” 2019. május 12.

Kedves Noémi! Fantasztikusak voltak a leckék. Annak ellenére, hogy már tanultam angolul, nagyon jó volt átismételni és 1-1 részt újratanulni helyesen. Mindennap angolozom, és bár nem rég kezdtem az általad összeállított leckéket, sokat tanultam belőlük, és magabiztosabban beszélek angolul, még ha csak néhány mondatot is. Nem úgy, mint régebben. Nagyon szépen köszönöm Neked a sok javítást és a feladatokat! Üdv:Szandi 2019. május 14.

Nagyon tetszenek a leckék. Jó, hogy nem csak írott szöveg van, hanem hanganyag is és beszéltetős feladat is. Nem gondoltam volna magamról, hogy 51 évesen belevágok nyelvtanulásba, de nem bántam meg! :-) Annyira jó érzés, amikor hallok angol szöveget és felismerem a tanultakat. Persze csak apróságokat, de nekem ez nagy dolog.:-) Lányom unszolására kezdtem el a tanfolyamot,ő már csinálja jó ideje. Tényleg nagyon klassz az egész! További jó munkát kívánok! 2019. MÁJUS 9.

Nagyon szépen köszönöm a gyors kiértékelést! Nagyon tetszenek az általad összeállított feladatok! Régen tanultam angolt, általános iskolában, középiskolában és főiskolán is, de sajnos elég sokszor elölről kellett kezdenem az angoltanulást, mert mindig új tanár tartotta az órákat, más kiejtéssel. Így lassan haladtam és nem voltak sikerélményeim, mondhatni nem szerettem az angol nyelvet. Főleg a hallgatásos feladatok mentek nehezen, mert nem lehetett többször megismételni a felvételeket, általában kétszer, de nehezen voltak érthetőek. A leckékben a hangfelvételeken érthetően beszélnek, és ami jó, hogy először lassan, majd gyorsan ismétlik ugyanazt.

"Kedves Noémi! Bevallom őszintén már másodszor kértem az ingyenes próbaleckéidet. Angliában élek két éve és az előző tanévben jártam is itt kint iskolába angolt tanulni heti három órában teljes tanéven keresztül. A vizsgára fölkészülni mégis az a 25 lecke segített amit tőled kaptam! De eltelt egy fél év annélkül hogy foglalkoztam volna a tanulással és éreztem hogy felejtek. A leckéid érdekesek, a kiejtés és a hallásutáni értés nekem nagyon nehezen megy de itt tudom gyakorolni! Tudom sokkal több időt kell bele fektetnem de a motivációm megvan! " Ha a világ legnehezebb nyelvét megtudtam tanulni az angol is menni fog" ez a mondatod nagyon sokat jelent nekem! Köszönöm!" Juhászné Kómár Ilona 2019. február 17

"Kedves Noémi! Csak jókat tudok mondani a feladatokról, változatosak és mint kezdőnek nekem valóak. Az időmtől függően bármikor gyakorolhatom, visszahallgathatom. A sikerhez apró sikerélményeken keresztül vezet az út és ezek a feladatok ezt biztosítják számomra. Üdvözlettel: Lipóczki Géza" 2019. május 30.

„Sziasztok! Kisné Éva vagyok, 61 éves. Kb.egy éve tanulom az angolt. Nagyon szeretem, mert rövidek a feladatok és azért is, mert a beszéd és a szövegértést fejleszti, ami a gyenge pontom. A szavak nagy részével már találkoztam, de nagyon keveset használtam. Jó gyakorlást mindenkinek! Kedves Noémi nagyon köszönöm a szuper angol leckéidet! Szabadidőm nagy részében gyakorlok, mindig szívesen teszem!!!!!” 2019. május 12.

"Kedves Noémi! Fantasztikusak voltak a leckék. Annak ellenére, hogy már tanultam angolul, nagyon jó volt átismételni és 1-1 részt újratanulni helyesen. Mindennap angolozom, és bár nem rég kezdtem az általad összeállított leckéket, sokat tanultam belőlük, és magabiztosabban beszélek angolul, még ha csak néhány mondatot is. Nem úgy, mint régebben. Nagyon szépen köszönöm Neked a sok javítást és a feladatokat! Üdv:Szandi 2019. május 14."

"Kedves Noémi! Nagyon tetszenek a leckék. Jó, hogy nem csak írott szöveg van, hanem hanganyag is és beszéltetős feladat is. Nem gondoltam volna magamról, hogy 51 évesen belevágok nyelvtanulásba, de nem bántam meg! Annyira jó érzés, amikor hallok angol szöveget és felismerem a tanultakat. Persze csak apróságokat, de nekem ez nagy dolog. Lányom unszolására kezdtem el a tanfolyamot, ő már csinálja jó ideje. Tényleg nagyon klassz az egész! További jó munkát kívánok! " 2019. MÁJUS 9.

 

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről